A bizalom és a biztonság együtt kéz a kézben járó fogalmak. Ezek a Maslow piramis alján helyet foglaló minőségek, az emberek alapvető szükségletei. Ugyan Abraham Maslow a fiziológiai szükségleteket tette legalulra és fölé helyezte ezt a minőséget, a biztonságot. Ám ha jobban belegondolunk a biztonságérzet annyira alapvető emberi szükséglet, az erre irányuló törekvésünk annyira erős, hogy ez az érzés nélkül lehet élni, de az ilyen élet valójában nem élet. Ha nincs meg a biztonságérzetünk, akkor annak hiányállapota van. Vagyis mit érzünk akkor? Félelmet. Ekkor félelemben élünk. A fél-elem az ugye nem egész, így az egész-séget sem tudjuk megélni. Ez így egyre rosszabb. Ez nem az az élet, amit élni érdemes. Nem azért születtünk le ide a Földre, hogy bizonytalanságban és félelemben éljünk. Senki sem.
Ha valaki hosszan van ebben a hiányállapotban, a biztonságérzet hiányában, akkor bizony egyre jobban tudnak eluralkodni rajta a félelmek. És ez ugyebár kapcsolódik több mindenhez, úgy a bizalomhoz is. Aki fél, az hogyan képes megbízni valakiben?
Milyen életminőséget teremt így magának az ember? És mit fog teremteni úgy általában az életében? Alapvető tézis, hogy magam teremtem a valóságomat. Mindenki maga teremti a sajátját.
„Ami ma vagy, tegnapi gondolataidból ered. És amit most gondolsz, a holnapi életedet formálja. Életünk az elménk teremtménye.” Buddha
Tudósok szintén erre a megállapításra jutottak. Ha ezt nem fogadod el, és nem vállalsz felelősséget a saját életedért, úgy ki is tudna rajta változtatni? Az életedbe azt a sok dolgot, jót – rosszat egyaránt, mind te „lapátoltad oda”, nem a legyek hordták össze.
Gyakran kihelyezzük a biztonságérzetünket és azt gondoljuk, hogy majd ha meg lesz ez vagy meg lesz az, akkor biztonságban fogom érezni magam. De ez csak részben igaz. Lehet valakinek nagy háza és nagy autója, biztosnak mondott állása, és még ki tudja mi minden, amit a biztonságérzet megteremtéséhez kötünk, és ha majd ez mind megvan, akkor megnyugszom és biztonságban fogom érezni magam. Sajnos ez nem így van, mert akkor azok a félelmek fognak előjönni, hogy betörnek a házamba, kirabolnak, ellopják az autómat, kirúgnak az állásomból… Ismerős?
Szóval, a biztonságérzet is valami olyasmi, amit először belül kell megtalálni. Ezek a minőségek nélkül az életünk olyan, mintha homokos talajra alap nélkül építenénk házat.