Az ingatlanos is ember…

Olykor mondjuk pszichológus, jogi tanácsadó, építész, lakberendező, pénzügyi és hiteltanácsadó vagy éppen mikor mire van igény.
Viszont akárhogy is, sokan vagyunk sokfélék, és a szakma rászolgált a rossz hírére, ez tagadhatatlan.

Nekem a coach trénereim azt mondták a képzésen alaptézisként, hogy egy coach legfőbb eszköze a személyisége, illetve hogy “ne bújj a cukormáz mögé”.

 

„Mintha valami küldetésem volna, hogy olyan területeken tegyem magam próbára, ami nehezített pálya”

Jómagam sok időt fektettem az önismereti munkámba, személyiségfejlődésembe és ugyan ezt hasznosítva coachként is tevékenykedem a mai napig, de az utóbbi időben több energiát fektetek abba, hogy ingatlanszakértőként ismerjenek meg az emberek a környezetemben. Ezzel persze sikerült megint egy olyan területet választani, ahol találkozhatok bőven kihívásokkal és előítéletekkel. Mintha valami küldetésem volna, hogy olyan területeken tegyem magam próbára, ami nehezített pálya.

 

Akármilyen hihetetlen, ez is egy szakma

Tanulmányok szerint az ingatlanosokról általánosságban kialakult kép a kollektív tudatban:
“az ingatlanos erőszakos, hazudik, nem ért hozzá”.

Mégis mi lehet a perverz öröm abban, hogy ezen a nehezített pályán kezdjen valaki új karrier építésébe?
Nyilván elsősorban a pénzkereseti lehetőség – ez csábítja leginkább a sok “szerencsehuszárt” erre a pályára. De nem tudom van-e terület, ahol magasabb a fluktuáció, mint ebben a szakmában.

Szándékosan használtam a szakma szót, mert ez az, ráadásul nagyon komplex.
A legtöbben azt gondolják, hogy pár fotót a lakásról magam is tudok készíteni, egy adatlapot kitölteni nekem is megy, felvenni a telefont, egyeztetni időpontot és bemutatni a lakást jobban tudom, mint az ingatlanos, hiszen nálam jobban senki nem ismeri azt – én lakom benne.
Ezzel nem is vitatkozom. Mégis, ha csak ennyi lenne a feladat, nem gondolná Magyarországon jelenleg 15.000 ingatlanos és az ingatlantulajdonosok 70%-a, hogy szükség lenne erre a szolgáltatásra.

 

Azért mert valaki rég óta csinálja, még nem feltétlenül profi

Valójában ahhoz, hogy valaki azt mondhassa magáról, hogy szakember, értéket tudjon teremteni a munkája által, annyi féle képességgel és tudással kell rendelkezni, amit képtelenség pár hét, de akár pár hónap alatt is elsajátítani.
Ugyanakkor, azért mert valaki rég óta csinálja, még nem feltétlen profi. A korábbi években más volt a helyzet, felfelé mentek az árak és egy túlárazott ingatlant sem volt nagy kunszt eladni, mert eltelt pár hónap, utolérte a piac az árat és az ingatlan “eladódott”.

Mindenki másként csinálja – sokan személytelenül tekintenek egy-egy megbízásra, nagy portfólióval rendelkeznek és zsonglőrködnek az ingatlanokkal. Vannak köztük, amit a tulajdonos időközben saját maga elad, meggondolja magát és inkább kiadja vagy mással próbálkozik tovább. És persze van mindenféle hozzáállás/szemlélet ezen a területen, de másokkal nem foglalkozom.

 

„Olyan gondossággal foglalkozom az ügyfeleim ingatlanával, mintha a sajátom lenne”

Én azt tudom én hogyan foglalkozom az ingatlanokkal. Egy időben kevés ingatlannal foglalkozom, azokkal viszont úgy, mintha a sajátom lenne, valóban szívemen viselem a sorsukat. Ez részben a személyiségemből adódik, másrészt én csak olyan ingatlanokkal foglalkozom, ahol a tulajdonossal megvan a közös hang, egy nyelvet beszélünk, másként szólva van kettőnk között egy üzleti kémia. Senkinek a szemében nem akarok fizetett ellenség lenni. Vagyis, ha nem egy irányba tekintünk, akkor sértődés nélkül elengedem a történetet és sok sikert kívánok az önálló értékesítéshez vagy a konkurencia megbízásához.

Tisztában vagyok a magam értékével, a hozzáadott értékteremtéssel és ezt csiszolom/fejlesztem tovább. Sokszor a visszajelzések adnak erőt folytatni tovább ezt a kihívásokkal tűzdelt, egy időben nagyon is szerethető komplex szakmát.

 

A bizalom a legnagyobb érték!

De honnan tudja eldönteni a tulajdonos, hogy kit bízzon meg a lakásának az eladásával? Ez egy hatalmas bizalmi pozíció – jellemzően a legnagyobb értéktárgya ez egy személynek vagy egy családnak. És jelenleg Magyarországon dolgozik 15.000 ingatlanos. Ez önmagában egy hatalmas szám és nyilván nem mind kókler, sőt… De egy rossz hírt tízszer többmindenkinek mondunk el, mint egy jót és mi tagadás, magam is találkoztam évekkel ezelőtti ingatlan adásvételekkor résztvevőként, illetve amióta magam is ezen a területen tevékenykedem, hááát… láttam “csodákat”.

Persze hazabeszélek, de ha szeretnél nyugalmat, biztonságot, szakértelmet és valódi értéket látni a pénzedért – ráadásul roppant korrekt feltételek mellett, akkor keress meg, beszéljünk róla miként tudunk együttműködni a saját vagy ismerősöd ingatlanának eladásában.
Hiszek benne, hogy ezen a területen is lehet értéket teremteni!

0670-605-7555

petroczy.gabor@onyxingatlan.hu