Mai napra ezt hozta az élet, mivel magam is dilemmáztam délelőtt egy dolgon erősen, majd az egyik ügyfelemnek ugyanez volt a témája.
Pontosabban végül ide lyukadtunk ki. Valójában amit megnevezett problémának nem is a probléma maga. A probléma gyökere a döntés hiánya, az elhatározás, elköteleződés hiánya volt.
Márpedig, mint tudjuk „nincs kedvező széljárás annak a hajónak, amelyik nem tudja melyik kikötőbe tart”.
Vajon van-e rossz döntés?
Az igazság az, hogy még egy rossz döntés is jobb a nem döntésnél.
Persze sokkal jobb rögtön a legjobb döntést meghozni, sokszor viszont nem látjuk az erdőtől a fát. A sok lehetőség közül melyik is az, amit igazából akarunk. És mivel saját vakfoltjainkra nehezen látunk rá egyedül, a környezetünk jellemzően a saját látásmódját akarja ránk tukmálni, így sokszor valóban nem egyszerű priorizálni a lehetőségek között.
Egy rövid segítség a döntéshozatalhoz:
1. írd fel egy papírra a lehetőségeket
2. vedd egyesével magad elé őket és érezz bele, éld magad bele a helyzetbe, ha ezt választod, annak mik a következményei és milyen érzések párosulnak hozzá – tedd meg ezt mindegyik lehetőséggel
3. ha valamelyik egyértelműen erősebb, jobb érzéseket váltott ki, mint a többi, akkor nagy valószínűséggel az lesz a helyes döntés
Mert „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”
Antoine de Saint-Exupéry
A szívünk közvetlen kapcsolatban áll a lelkünkkel és a tudatalattival és tudja mi a jó nekünk. Az egó szokta rendre elvinni a helyes irányról a figyelmünket, mert szeret abban tetszelegni, hogy ő tudja mi az igaz, mi a helyes, mi a jó nekünk. Legtöbbször viszont tévútra visz.
Ha ez így nem megy, még mindig van lehetőség kérni segítséget, támogatást. Ki lehet tisztázni a lehetőségeket, és ha gondolod és szeretnéd, a nagy káoszból ki tudlak hozni, tisztán láss az életedben, a lehetőségeid között és el is tudj indulni, sőt végig is tudd csinálni azt az utat, amin elindultál.
Lehetséges sikerre vinni azt, amit szeretnél, amire vágysz. Erről szól az élet és ezért vagyunk itt.
Egyedül sokkal félelmetesebb az út, mintha van melletted valaki, akire támaszkodhatsz, ha elbizonytalanodsz.
Ha bizalmat szavazol nekem, én végigkísérlek az úton.